Tuesday, November 20, 2012

Christmas is coming ** Közeleg a karácsony

We still have 34 days until Christmas - actually  33 if it's almost sleeping time! So get on our feet and start to make some home-mades to make our loved ones' celebration a cheerful and happy one! I'll show you my ideas in the next days, so visit me often if you can (and if you like what you see of course).

I changed my little blog's "clothes" too, as you can see, hope you like it! :)

Have a nice night, and a wonderful week for all! :)

Noemi

**

Még van 34 napunk karácsonyig - valójában csak 33, merthogy már eléggé alvásidő van! Szóval talpra, készítsünk saját készítésű dolgokat, hogy ezzel vidám, boldog karácsonyt teremtsünk szeretteinknek! A napokban mutatok pár ötletet, látogassatok meg gyakran, ha tudtok (és persze ha tetszik, amit láttok).

Amint látjátok lecseréltem kicsi blogom "ruháját" is, remélem tetszik! :)

Kellemes estét és csodás hetet mindenkinek! :)

Noémi


Friday, November 16, 2012

Wrapping into love ** Szeretetbe csomagolva

I'll give for books from one author for my Mum for this Christmas, and just wanted to make this gift more personal. :)

Tips from these sites, just "dressed" them in an other way:

Book covers
Page corner bookmarks


**


Idén karácsonyra Anya 4 könyvet kap tőlem, ugyanattól az írótól, és csak szerettem volna az ajándékot személyesebbé tenni. :)

A tippek innen valók, csak másképp "öltöztettem fel" őket:











Wednesday, November 14, 2012

Pear jam ** Körtezselé

I made some delicious and sweet treat for my family and dressed it up to be cute too. :)

The ingredients and recipe for 6 baby food jars is here:

Ingredients:

1 kgs of pear (peeled, cores cuted out, chopped status)
150 mls of white wine vinegar
1kgs of preserving sugar
+ my book says to add 60 grams of fresh green chili pepper, but I left it because kids will eat it too here, but if you want, you can add it for the taste!

Cooking part:

First peel the pears, cut the cores out, and chop them to little pieces (the smaller you chop, the erlier you get your pear soft! -- ohh, see, that's a rhyme! :)) (Here, if you make it with chili, wash your chili pepper, cut in half and scrape out its seeds.) Cook the pear (and the chili) on medium heat until tender. When ready, pound it out on a fine sieve, put the liquid you get (it should be about 7,5 dls) in a bowl and leave to cool (you don't need the dollop, but when I made my jam, it was so soft so very little dollop left and at the end I got a rich jam!). 

When the liquid is cooled, mix it with the preserving sugar, and get it to a boil stirring it constantly, then leave it boil for 4 minutes. Spoon out the foam from the top while it's boiling.

Test it when it's ready (put a bit of your jam onto a cold plate and see if it's liquid or jam - my Mother said that if something needs that much sugar, it's impossible for it to stay liquid! :)), then pour it immediately into clean jars. Close the jars right away, and turn them upside down for 5 minutes (I left this part because I didn't closed them with a lid, only with cellophane. So after I put those cellophane sheets on, I covered my jams with warm blankets to cool so slow - my parents said it works, and really!)


So okay, you're ready. I waited for a time to taste, but maybe you can eat it after it cooled completely. It's delicious. And soooo sweet. Peary and sweet. Give it a try if you like pear!
After your lovelies are ready, only one thing left for you: decorating. I used this programme:  Jam Labelizer and it's great! As it is english it doesn't uses accentuated letters, so I had more work after saving my label as I writed things on it in Hungarian, but it worth the work! :)

Hope you like it and will try it at home, because there's no such thing as home-made preserves! (Believe me...here, when we buy a jam or marmalade at the supermarket, and open it, it'll go bad in a day or two even in the fridge!And they're not so cheap too, so instead, try to make some of your on sweetie jam!)

Lots of pictures below! Scroll-scroll-scroll! :)

**

Készítettem egy kis finomságot a családnak, és felöltöztettem, hogy jól is nézzen ki! :)

A recept az összetevőkkel, mely 6 bébiételes üveg megtöltéséhez elég, itt:

Hozzávalók:

1 kg körte (megtisztított állapotban mérve)
150 ml fehérborecet
1 kg befőzőcukor
+ a könyvem szerint kell bele 60 g friss zöld csilipaprika is, de én ezt kihagytam, mert nálunk gyerekek is esznek majd belőle, viszont bárki beleteheti az íz miatt!

Főzés:

A körtét hámozzuk meg, magházát távolítsuk el, a gyümölcsöt vágjuk darabokra (minél kisebbre vágjuk, annál hamarabb lesz puha). (Itt, ha csilivel készítjük, a paprikát mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki.) A körtét (és a csilit) 3dl vízzel és az ecettel közepes hőmérsékleten főzzük puhára. A gyümölcsmasszát finom szitán passzírozzuk át, a levét (kb. 7,5 dl-t) fogjuk fel és hagyjuk kihűlni. (A masszára nincs szükségünk, de amikor én az enyémet készítettem, nagyon puha volt a körte, így a passzírozás után nem igazán maradt felmaradó massza, a végén pedig emiatt nagyon gazdag lekvárt kaptam!)

A körtelevet keverjük össze a befőzőcukorral, állandó kevergetés mellett forraljuk fel, és 4 percig hagyjuk bugyogva forrni.A keletkező habot merjük le.

Zselépróba után (tegyünk egy kevés zselét hideg tányérra - én a hűtőbe tettem előtte a tányért, így biztos hideg volt - így látni fogjuk, hogy zselészerű-e, vagy még folyékony - Anyukám azt mondta, szerinte ha ehhez ennyi cukor kellett, kizárt hogy folyékony legyen! :)) töltsük gyorsan tiszta üvegekbe, azonnal zárjuk le és 5 percre állítsuk őket fejre. (Nekem ez kimaradt, mert én nem zártam le őket tetővel, csak celofánnal. Ezért, amikor felraktam rájuk a celofándarabokat, betakartam őket meleg pléddel, hogy nagyon lassan hűljenek ki -  a  szüleim adták az ötletet, és működik!)

Rendben, a zselé kész. Én vártam a megkóstolásával, de szerintem már ehető, amint teljesen kihűlt. Finom. És naaaagyon édes. Körtés és édes. Próbáljátok ki, ha szeretitek a körtét! 
Miután ezek a szépségek elkészültek, csak egy dolgunk maradt: a díszítés. Ezt a programot használtam: Jam Labelizer és ez a program nagyon jó! Persze angol, így nem használ ékezetes betűket, úgyhogy volt még dolgom, miután elmentettem a címkéimet, hiszem magyarul írtam rájuk, de megérte a melót! :)

Remélem tetszik, és kipróbáljátok otthon, mert nincs a saját készítésű lekvárokhoz/befőttekhez fogható! (Higgyétek el...amikor a nagy szupermarketben megveszünk egy lekvárt vagy dzsemet, és itthon kibontjuk, egy-két napon belül megromlik/megpenészedik még a hűtőben is!És még csak nem is olcsók, úgyhogy ezek helyett próbáljuk meg elkészíteni a saját édes ksi lekvárunkat!)

Sok-sok kép alább!Tekerj-tekerj-tekerj! :)



















Tuesday, November 6, 2012

Wok flower pot ** Wok virágtartó

Take an old unuseful wok pan and plant some flowers in it! That's all, I just wanted to share, because I think it's lovely! :) This pot is my parents'. Adorable, isn't it? :)

**

Végy egy régi, haszontalan wok serpenyőt és ültess bele virágokat!Ennyi! Csak szerettem volna megmutatni, mert szerintem csodás! :) A képen látható a szüleimé. Aranyos, nem? :)